Wednesday, January 31, 2007

Deen op kruistocht tegen Chupa Chups
Door Sophie Stockman

Woensdag 31 januari 2007 - BREDA –

„We laten ons niet bang maken“, zegt Svend Aage Bek stellig. De Deen staat met een geel bord om zijn nek bij de fabriek van Perfetti Van Melle in Breda. Hij is boos op Chupa Chups en Van Melle. Gangstermethods gebruiken de firma’s volgens het bord.
De vriend van Svend Aage Bek met het protestbord. Hij neemt af en toe over, zodat Bek mensen te woord kan staan. Foto Ingrid Bertens

Het Kopenhaagse bedrijfje Spacerocket van Beks zoon werkte in 2001 voor Chupa Chups in Barcelona. Inmiddels is Chupa Chups overgenomen door Van Melle. Bek jr. ontwikkelde een nieuw speeltje voor bij de lolly’s. Volgens Bek sr. kreeg Chupa Chups financiële moeilijkheden en in de herfst van 2002 werd de deal afgeblazen. Spacerocket had 140.000 euro in de ontwikkeling van het speeltje gestopt en stuurde de rekening. Chupa Chups betaalde dat bedrag niet en liet Bek junior weten dat hij naar de rechtbank kon gaan.Heel wat jaren en rechtszaken later staat vader Bek voor de Van Mellefabriek. Hij gaat niet naar binnen maar staat er gewoon, in de kou, met een warme muts op. Hij maakt zich niet kwaad maar op de pamfletten die op zijn rode bus zijn geplakt, staat duidelijk wat hij vindt: Perfetti Van Melle, nu eigenaar van Chupa Cups, moet de 140.000 euro betalen. Volgens De Waard bleek het speeltje van Bek jr. commercieel niet haalbaar en is de deal daarom afgeketst. „Voor zover ik weet, is er toen geen contract getekend. We hebben geen concreet bewijs dat hij in zijn recht staat. We gaan niet zomaar een rekening betalen.“ Bek bivakkeerde al eerder bij Chupa Chups in Barcelona en bij de zoetwarenbeurs in Keulen. De Waard: „Hij is met een kruistocht bezig en dat werkt niet in zijn voordeel. Het is hinderlijk dat hij ons blijft volgen.“ Bek weet niet hoe lang hij nog in Nederland blijft, maar zijn kruistocht gaat door tot hij het geld heeft. „Chupa Chups heeft mijn zoon kapot gemaakt.“


Ik vind het niet kunnen dat je iemand veel geld in een opdracht laat steken en deze daarna af te blazen. Het Kopenhaagse bedrijfje Spacerocket heeft volgens mij recht op de 140.000 euro. Het probleem is alleen wel dat Chupa Chups is overgenomen door Van Melle en nu dus een andere eigenaar heeft. Ook wordt er gezegd dat er geen contract getekend is. Naar mijn idee lijkt het me het beste als de toenmalige eigenaar van Chupa Chups, Perfettie Van Melle en het bedrijfje Spacerocket met elkaar gaan praten (in hoeverre dit mogelijk is) en er voor zorgen dat ze tot een besluit komen waarmee iedereen tevreden is. Hoe denken jullie dat dit het beste opgelost kan worden?


Winkelpersoneel graait minder




LEIDSCHENDAM - Winkelpersoneel heeft vorig jaar veel minder van de baas gestolen dan in voorgaande jaren.

Er werd voor 170 miljoen euro uit kassa's, schappen en magazijnen weggerist. Een daling van tien procent ten opzichte van de 190 miljoen euro in 2005.
De detailhandel schrijft de daling volledig toe aan het ‘waarschuwingsregister’ dat in de zomer van 2005 is ingevoerd. Op deze zwarte lijst staan medewerkers die ooit een greep in de kassa deden of op een andere manier de zaak belazerden.
Het probleem van stelende medewerkers is niettemin nog altijd gigantisch. Zo’n 4000 à 5000 mensen zijn verantwoordelijk voor de 170 miljoen euro schade. Ter vergelijking: met winkeldiefstal door klanten is jaarlijks een bedrag gemoeid van 280 miljoen euro.
Verreweg het grootste deel van het leed wordt berokkend door werknemers die een graai in de kassa doen, laat de stichting FAD weten. ,,Daarna volgt diefstal van goederen. Meestal in de non-food sector.’’ Denk daarbij bijvoorbeeld aan elektronica en kleding.
De diefstal kent vele varianten. Zo zijn er medewerkers die vrienden en kennissen stiekem wat meegeven. ‘Sweethearten’ heet dat in jargon. ,,Een vriendje betaalt twee scheermesjes, maar neemt er tien mee,’’ zegt een woordvoerder van de stichting. ,,In opkomst is ook de retourfraude. Daarbij slaan caissières een ‘retour’ aan. Dat betekent dat er iets wordt geruild. In werkelijkheid komt er niets terug en steekt de medewerker het geld in eigen zak.’’



'Ik vond het erg schokkend dat er zoveel gestolen wordt.Ik had er geen idee van dat er aan miljoenen euro's gestolen werd. Het is wel een goede vooruitgang dat er nu 10 procent minder wordt gestolen, maar aan de andere kant is dat ook nog steeds enorm veel. Weten jullie misschien nog oplossingen voor een daling van het graaiende winkelpersoneel?'



Tuesday, January 30, 2007

Oprecht of misleidend ?

De bodyshop en MTV zijn zondag samen begonnen aan een campagne tegen hiv en aids. onder het mom van 'spray to change attitudes' hebben de 2 'merken' een luchtje op de mark gebracht. Het is de bedoeling om een doelgroep van jongeren tussen de 15 en 25 The Body Shop in te krijgen en dat zij het luchtje gaan kopen.

Christopher Davis de campagneleider voor The Body Shop hoopt dat er minstends 100 000 eau de toiletjes over de toonbanken zullen vliegen. Dat wil hij bereiken door middel van reclame spotjes op MTV. De uitzendtijd die ze gebruiken krijgen ze overigens geheel gratis aangeboden van de jongeren muziek zender.

Mtv-directeur Maurice Hols spreekt van 'een van de grootste fundraising-acties die ooit door twee grote merken is opgezet'.

Nu zou je je kunnen afvragen ( zoals ik dat doe) of het niet gewoon de bedoeling van MTV is om hun imago te verbeteren en zichzelf naar voren te schuiven als 'voorbeeld zender voor jongeren' of dat ze zich werkelijk interesseren voor hiv/aids slachtoffers...

Wat denken jullie?


Bron: http://www.ad.nl/economie

Thursday, January 25, 2007

Groen ondernemen blijft moeilijk!
Donderdag 25 januari 2007 - DEN HAAG – Het broeikaseffect staat hoger dan ooit op de internationale politieke agenda’s. Maar hoe groen is het Nederlandse bedrijfsleven?


Eind vorig jaar stuurde Rein Willems alvast een brief aan het nieuwe, nog te vormen kabinet. Volgens de directeur van Shell Nederland moet de politiek zich eens wat drukker maken over het broeikaseffect en het milieu. Niet het eerste wat je verwacht van een concern dat geld verdient aan milieuvervuilende olie.

Uitleg:Veel Nederlandse bedrijven zeggen iets te willen doen, maar gebeurd er ook echt iets? Je ziet wel een groot verschil met de jaren 80 en jaren 90. Maar er moet naar mijn mening en naar de mening van vele anderen nog ontzettend veel gedaan worden. De Europese Commissie wil dat de CO² uitstoot in heel Europa fors omlaag gaat. Want het gaat natuurlijk niet alleen om Nederland. In 2020 moet ze twintig procent lager zijn dan in 1990.
De huizen moeten energiezuiniger gebouwd worden en de op dieselrijdende vrachtwagens hoeven niet ongeladen rond te rijden. De energiebedrijven doen ook nog te weinig aan het broeikaseffect. Ik denk dat juist zij een serieuze bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de CO² uitstoot. Er zijn namelijk nog volop mogelijkheden met warmtekrachtinstallaties en duurzame energie.
Het is niet zo dat de bedrijven niets doen. Zo maakt Unilever bekend hoeveel CO² de verschillende bedrijfsactiviteiten uitstoten en stelt men doelen om dat terug te dringen.

Milieuvriendelijk gedrag is natuurlijk wel duurder, dit is ook een van de redenen waarom alles te langzaam gaat. Men wil namelijk alles vaak zo goedkoop mogelijk. Ik denk dat de financiële sector ook een belangrijk doelwit kan zijn voor de milieudefensie. Banken investeren namelijk in vervuilers zoals luchtvaar en energie. Ik heb gelezen dat Fortis sowieso wil overstappen op een CO2 neutrale bank. Alle ingekochte energie zal dan voortaan groen zijn, en de resterende CO2 uitstoot wordt dan gecompenseerd, door bijvoorbeeld meer te investeren in duurzame energie. Het zou goed zijn als alle banken hier uiteindelijk aan mee gaan werken. Naar mijn idee zou het het beste zou zijn dat banken eisen gaan stellen aan de CO2 uitstoot van projecten die zij financieren.

Wednesday, January 24, 2007

Gaan we voor de carriere of voor de kinderen... of allebei?


'' De werkende vrouw is geen luxe maar pure noodzaak '' zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius in Trouw begin deze maand. Hiermee wil zij duidelijk maken dat we wel degelijk vrouwen nodig hebben op onze werkvloer.

Veel vrouwen denken echter nog steeds dat zij moeten kiezen tussen carriere maken en kinderen nemen, maar werkgevers gaan steeds meer over op flexibilisering van de werktijden om zo meer vrouwen te verleiden om weer te gaan werken.
Nu werken vrouweninm veel gevallen in kleine deeltijd banen en vaak passen zij hun werkuren aan op de schooltijden van hun kinderen, maar een stevige baan vereist toch iemand die tijdens kantooruren altijd aanwezig is en niet halverwege de dag naar huis moet om haar kinderen op te halen.

Ik denk dat je met flexibilisering van de werktijden inderdaad een hoop kunt bereiken. Vrouwen zullen toch eerder een baan zoeken als zij de garantie krijgen dat ze ook voor hun kinderen kunnen zorgen. Verder denk ik ook dat zij niet perse een baan buiten het huis hoeven te zoeken, want er zijn tegenwoordig ook genoeg bedrijven/ondernemingen die onder andere thuiswerken als optie aanbieden. Op deze manier kun je (denk ik) -zoals Anne-Chris voor mij gepost heeft- de vergrijzing enigzins opvangen.

Wat denken jullie?

Bron: http://www.trouw.nl/hetnieuws/economie




Opvang vergrijzing bij politie kost 70 miljoen extra

ANP
DEN HAAG - De politie krijgt na 2010 te maken met een grotere uitstroom van personeel door de vergrijzing. De vervanging van deze ervaren medewerkers zal een extra investering vergen van 70 tot 80 miljoen euro. In dat bedrag zitten ook de kosten verwerkt die moeten worden gemaakt omdat het politiewerk steeds complexer wordt.


Dat heeft minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie, die momenteel werken aan een nieuw kabinet, op de hoogte van die extra kosten door vergrijzing.
Remkes herhaalde woensdag bij de behandeling van de begroting van zijn ministerie de belofte dat in 2010 de politie 4000 agenten extra telt. ‘Ik heb dat steeds toegezegd en ik heb daar de afgelopen jaren ook nadrukkelijk op gestuurd. In de cijfers is dit nu ook terug te zien.’
De minister stelde dat de politiesterkte sinds halverwege vorig jaar weer stijgt, na enkele jaren van dalingen. Tevens hebben zich voor het opleidingsjaar 2007 bij de Politieacademie vijfhonderd aspirant-agenten meer aangemeld dan in de voorgaande jaren.
Remkes deed deze uitspraken om de zorgen weg te nemen die het CDA en de PvdA hadden geuit. Beide partijen vroegen zich af of de minister zijn belofte van meer blauw op straat wel kan nakomen.

' Ik denk wel dat dit een groot probleem is. Politiewerk is erg belangrijk werk maar als de loonkosten van de jonge politieagenten te hoog worden is het erg moeilijk die te dekken. En daar komt dan ook nog eens bij dat het werk steeds complexer wordt. Het is moeilijk om voor deze zaak een oplossing te vinden. Ze kunnen maatrgelen nemen zoals het verlagen van de AOW. Meer mensen zullen dan langer door willen blijven werken.Aan de andere kant is dit dan ook weer geen oplossing want dan werkgelegenheid zal dan fors dalen onder de jongere mensen. Ik vind dit erg moeilijk en ik hoop niet dat het zich in meer sectoren gaat voordoen want dan zal het een nog groter probleem zijn. Wat denken jullie wat een goede oplossing kan zijn?'

Bron:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article390897.ece/Opvang_vergrijzing_bij_politie_kost_70_miljoen_extra