
Winkelpersoneel graait minder
LEIDSCHENDAM - Winkelpersoneel heeft vorig jaar veel minder van de baas gestolen dan in voorgaande jaren.
Er werd voor 170 miljoen euro uit kassa's, schappen en magazijnen weggerist. Een daling van tien procent ten opzichte van de 190 miljoen euro in 2005.
De detailhandel schrijft de daling volledig toe aan het ‘waarschuwingsregister’ dat in de zomer van 2005 is ingevoerd. Op deze zwarte lijst staan medewerkers die ooit een greep in de kassa deden of op een andere manier de zaak belazerden.
Het probleem van stelende medewerkers is niettemin nog altijd gigantisch. Zo’n 4000 à 5000 mensen zijn verantwoordelijk voor de 170 miljoen euro schade. Ter vergelijking: met winkeldiefstal door klanten is jaarlijks een bedrag gemoeid van 280 miljoen euro.
Verreweg het grootste deel van het leed wordt berokkend door werknemers die een graai in de kassa doen, laat de stichting FAD weten. ,,Daarna volgt diefstal van goederen. Meestal in de non-food sector.’’ Denk daarbij bijvoorbeeld aan elektronica en kleding.
De diefstal kent vele varianten. Zo zijn er medewerkers die vrienden en kennissen stiekem wat meegeven. ‘Sweethearten’ heet dat in jargon. ,,Een vriendje betaalt twee scheermesjes, maar neemt er tien mee,’’ zegt een woordvoerder van de stichting. ,,In opkomst is ook de retourfraude. Daarbij slaan caissières een ‘retour’ aan. Dat betekent dat er iets wordt geruild. In werkelijkheid komt er niets terug en steekt de medewerker het geld in eigen zak.’’
'Ik vond het erg schokkend dat er zoveel gestolen wordt.Ik had er geen idee van dat er aan miljoenen euro's gestolen werd. Het is wel een goede vooruitgang dat er nu 10 procent minder wordt gestolen, maar aan de andere kant is dat ook nog steeds enorm veel. Weten jullie misschien nog oplossingen voor een daling van het graaiende winkelpersoneel?'
No comments:
Post a Comment