Donderdag 25 januari 2007 - DEN HAAG – Het broeikaseffect staat hoger dan ooit op de internationale politieke agenda’s. Maar hoe groen is het Nederlandse bedrijfsleven?

Uitleg:Veel Nederlandse bedrijven zeggen iets te willen doen, maar gebeurd er ook echt iets? Je ziet wel een groot verschil met de jaren 80 en jaren 90. Maar er moet naar mijn mening en naar de mening van vele anderen nog ontzettend veel gedaan worden. De Europese Commissie wil dat de CO² uitstoot in heel Europa fors omlaag gaat. Want het gaat natuurlijk niet alleen om Nederland. In 2020 moet ze twintig procent lager zijn dan in 1990.
De huizen moeten energiezuiniger gebouwd worden en de op dieselrijdende vrachtwagens hoeven niet ongeladen rond te rijden. De energiebedrijven doen ook nog te weinig aan het broeikaseffect. Ik denk dat juist zij een serieuze bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de CO² uitstoot. Er zijn namelijk nog volop mogelijkheden met warmtekrachtinstallaties en duurzame energie.
Het is niet zo dat de bedrijven niets doen. Zo maakt Unilever bekend hoeveel CO² de verschillende bedrijfsactiviteiten uitstoten en stelt men doelen om dat terug te dringen.
Milieuvriendelijk gedrag is natuurlijk wel duurder, dit is ook een van de redenen waarom alles te langzaam gaat. Men wil namelijk alles vaak zo goedkoop mogelijk. Ik denk dat de financiële sector ook een belangrijk doelwit kan zijn voor de milieudefensie. Banken investeren namelijk in vervuilers zoals luchtvaar en energie. Ik heb gelezen dat Fortis sowieso wil overstappen op een CO2 neutrale bank. Alle ingekochte energie zal dan voortaan groen zijn, en de resterende CO2 uitstoot wordt dan gecompenseerd, door bijvoorbeeld meer te investeren in duurzame energie. Het zou goed zijn als alle banken hier uiteindelijk aan mee gaan werken. Naar mijn idee zou het het beste zou zijn dat banken eisen gaan stellen aan de CO2 uitstoot van projecten die zij financieren.
No comments:
Post a Comment