Explosieve groei illegale handel in vogels
De illegale handel in vogels in Nederland is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. Dat stelt de vogelbescherming in een zondag in het radioprogramma Vroege Vogels geopenbaard rapport.
Werden er in 1997 nog dertien soorten Europese vogels te koop aangeboden, in 2006 waren dat er 126. De vraag naar dieren is zo groot dat de verkochte aantallen onmogelijk gekweekt kunnen worden. Wilde vogels worden gevangen.
Op beurzen, markten en via internet worden op grote schaal inheems zangvogels, roodvogels en uilen te koop aangeboden, waarvan de herkomst vaak dubieus is. Het houden en verhandelen van inheemse vogels is uitsluitend toegestaan als de dieren in gevangenschap gekweekt zijn.
Als bewijs dient zo'n vogel voorzien te zijn van een gesloten pootring. Dat systeem blijkt echter zeer fraudegevoelig, aldus de vogelbescherming. De organisatie zal bij de nieuwe minister voor Landbouw, Gerda Verburg, aandringen op maatregelen.
Het is niet normaal dat er wilde vogels gevangen worden om vervolgens te verkopen. Er moet veel beter op toegezien worden. Zo’n gesloten pootring als bewijs, is inderdaad niet echt zinvol. Ik denk dat je daar vrij gemakkelijk aan kunt komen. De minister van Landbouw had hier al veel eerder maatregelen voor moeten nemen. Wanneer er totaal geen controle is over de verkoop van in het wild gevangen vogels, en dit blijkt naar mijn idee uit dit artikel, blijft het aantal aangeboden vogels natuurlijk steeds meer stijgen. Het lijkt me een optie om boetes te gaan geven wanneer er wilde vogels gevangen/verkocht worden. Hoe denken jullie deze verkoop te kunnen verminderen?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment