Lego besloot daarom vier van zijn pretparken te verkopen, duizenden banen werden geschrapt en de productie werd overgeplaatst naar Oost-Europa om kosten te besparen.
Deze maatregelen hebben een aantal positieve en een aantal negatieve effecten gehad... een van de positieve effecten was dat Lego de omzet zag stijgen met ruim 11%.
Ook de nettowinst zag men flink stijgen want deze is in 2006 bijna verdrievoudigd tot 1,4 miljard kroon. deze winst was in het jaar daarvoor nog 505 miljoen kroon.
Maar zoals ik al zei, zijn er ook negatieve gevolgen van de genomen maatregelen.
Doordat Lego besloot over te gaan tot het schrappen van banen raakte duizenden mensen werkloos. Deze werkloosheid wordt ook wel kwantitatieve structuurwerkloosheid genoemd. In dit geval heeft het waarschijnlijk twee hoofdoorzaken:
- Er zijn mensen werkloos geraakt, omdat Lego besloot de productie over te plaatsen naar Oost-Europa i.v.m. de lagere productiekosten. Deze mensen konden niet mee en werden dus genoodzaakt een andere baan te zoeken. Of ze werden doelbewust ontslagen omdat niet alleen de productiekosten, maar ook de loonkosten lager liggen in Oost-Europa.
- De winsten van het speelgoedbedrijf waren flink ingezakt dus moest de directie gaan korten op de loonkosten en dus op de werknemers. Het ontslaan van 'onnodige' mensen heeft ertoe geleid dat Lego meer geld over hield om reserves op te bouwen.
No comments:
Post a Comment