Monday, April 9, 2007
uitslag PO en herkansing
Sunday, March 4, 2007
Informanten in transportwereld
Een overvolle parkeerplaats vol vrachtwagens met dure lading bij industrieterrein hazeldonk. De meeste diefstallen uit trucks vinden in Brabant en Limburg plaats. Foto Johan van Gurp Over anderhalve week legt de rechtbank in Maastricht de straffen op aan een van de grootste truckroversbendes die ooit gepakt is in ons land. Enige tientallen verdachten werden vorig jaar april in Zuid-Limburg opgepakt. Ze zouden bij minstens honderd vrachtwagendiefstallen voor 30 miljoen euro buitgemaakt hebben in Nederland, België en Luxemburg. Toen ze opgepakt werden, trof de politie in een loods twee vrachtwagenladingen laptops aan van fabrikant HP, gestolen in Luxemburg. Dat de bende goed op de hoogte was, blijkt uit de roof in december 2005 van een oplegger champagne, ook in Luxemburg.Dat de daders voorkennis hebben is de politie wel duidelijk, maar hoe ze eraan komen blijft giswerk, zegt Jan van de Ven, teamleider van de speciale rechercheploeg die zich vanuit Venlo toelegt op de aanpak van ladingdiefstal. "Het moet haast wel dat mensen van binnenuit tips leveren aan criminelen. Maar wij hebben dat nooit kunnen aantonen." De schattingen van schade in Nederland door ladingdiefstal lopen uiteen van 160 tot 500 miljoen euro per jaar. Ongeveer 80 procent van alle truck- en ladingdiefstallen vindt plaats in Brabant en Limburg. De daders zijn voornamelijk Nederlandse bendes maar ook criminelen uit Rusland en het voormalige Joegoslavië. Bij transportverzekeraar TVM, die opdraait voor de schade, zijn ze een stuk stelliger dan bij de politie. "In bijna alle gevallen is er getipt. Er wordt zelden lukraak gestolen", aldus woordvoerder Jaap Stalenburg. Volgens Stalenburg wordt de transportsector geteisterd door georganiseerde bendes.
Het is toch niet normaal dat er bij sommige bedrijven iemand werkt die informatie geeft over wanner er een vrachtwagen komt met een dure lading. Zo lijd het bedrijf verlies en kan dus failliet raken. Omdat het bedrijf zo veel verlies lijd moet er zowiezo harder en langer gewerkt worden. Aan de ene kant het kan misschien beter zijn voor de werkloosheid omdat het bedrijf dan meer mensen gaat vragen om zo het verlies te verminderen, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van die criminelen. Wat vinden jullie ervan?
Bayer schrapt 6100 banen
Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer heeft vrijdag een grote reorganisatie aangekondigd. Het concern gaat wereldwijd 6100 banen schrappen. De ontslagronde volgt op de integratie van het overgenomen farmaciebedrijf Schering. ANP Photo Bayer kocht Schering in de zomer van vorig jaar na een lange overnamestrijd met Merck. Het bedrijf moest toen dieper in de buidel tasten dan de bedoeling was. Het concern verwacht nu met Schering vanaf 2009 jaarlijks 700 miljoen euro te kunnen besparen.In Europa zullen 3150 banen verdwijnen, waarvan 1500 in Duitsland. Voor de Nederlandse activiteiten heeft de ingreep geen gevolgen, zei een woordvoerster van Bayer Nederland vrijdag. Vanaf 1 april vormen Bayer en Schering in Nederland een farmaceutische tak met in totaal 150 mensen. Tachtig werknemers zijn afkomstig van Bayer.Bayer is in Nederland vooral actief in de marketing en de verkoop. Daarnaast worden ziekenhuizen begeleid bij onderzoeken.
Ik vind het echt niet goed dat er zo veel banen weg vallen. Heel veel mensen raken hierdoor hun baan kwijt en daardoor stijgt dus de werkloosheid. Mensen komen niet meer zo snel aan een baan omdat ze denken van we krijgen nu toch geen baan meer en als we er nog een krijgen zijn we weer zo ontslagen. Wat vinden jullie ervan?
Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer heeft vrijdag een grote reorganisatie aangekondigd. Het concern gaat wereldwijd 6100 banen schrappen. De ontslagronde volgt op de integratie van het overgenomen farmaciebedrijf Schering.
Dit heeft als gevolg dat met name in Duitsland 1500 mensen hun baan kwijt zullen raken. In Nederland zijn er geen gevolgen merkbaar aldus een woordvoerdster van Bayer.
Deze mensen in duitsland raken dus werkloos als een gevolg van de integratie van Schering in het bedrijf. Dat betekend dat er een overschot bestaat aan arbeidskrachten. Men heeft bijvoorbeeld maar 1 secretaresse nodig, maar na de fusie hebben ze er ineens 2. Dan zal er toch 1 moeten gaan.
Dit soort werkloosheid wordt ook wel kwantitatieve structuurwerkloosheid genoemd omdat er meer aanbod is dan vraag.
Wat kan Bayer hieraan doen? ik denk zorgen voor een goed verloop van het ontslag proces. eventueel meehelpen zoeken naar andere banen voor de 6100 ontslagen mensen.
Saturday, March 3, 2007
Speeddaten is hip
Het CWI kondigde vrijdag aan van 5 tot en met 9 maart te starten met een brancheweek voor de horeca sector, omdat daar per jaar ongeveer tussen de 80 000 en 85 000 vacatures ontstaan. Er is vooral een groeiend tekort aan geschoold keuken personeel.
Ik vind het een heel goed idee van het CWI om werkgevers en werkzoekende op deze manier sneller met elkaar in contact te brengen, want waarschijnlijk zorgt dit ervoor dat de frictiewerkloosheid in ons land terug gedrongen kan worden,
Veel mensen die net van school af komen zitten nog lange tijd zonder werk, omdat ze simpel weg nog niet in contact zijn gekomen met de juiste werkgever. Via het zogehete speeddating lijkt het mij dat de frictiewerkloosheid in ons land sterk kan afnemen, maar wat denken jullie?
Tuesday, February 27, 2007
Arbeid en rust
Heffingskorting kan vervallen na scheiding
ik vind het wel goed dat ze de heffingskortingen laten vervallen, want als mensen gaan scheiden gaan de kinderen daarvan of bij moeder of bij vader wonen. een van de twee behoud die heffingskortingen dan maar de ander heeft er niets aan, ja zelf wel maar het is natuurlijk absurd dat een vader waarvan de kinderen niet eens bij hem wonen ook al die kortingen zou krijgen.daarom vind ik het wel goed dat ze dat doen.

Trust-Mart telt meer dan honderd winkels in 34 Chinese steden. Het is niet duidelijk hoeveel Wal-Mart heeft betaald voor het belang, maar analisten schatten de waarde van Trust-Mart op een miljard dollar. Wal-Mart liet weten in de toekomst de volledige controle over de prijsvechter te willen nemen. Trust-Mart, gevestigd in Taiwan, heeft meer dan 31.000 mensen in dienst.
Wal-Mart ziet net als zijn concurrenten Carrefour en Tesco China als een belangrijke groeimarkt. Het grootste detailhandelsconcern ter wereld is al tien jaar actief in China en telt daar momenteel bijna 70 winkels met 37.000 werknemers. Het wil het aantal filialen in de komende jaren fors uitbreiden en meer dan 150.000 extra mensen aannemen.
Sunday, February 25, 2007
De illegale handel in vogels in Nederland is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. Dat stelt de vogelbescherming in een zondag in het radioprogramma Vroege Vogels geopenbaard rapport.
Werden er in 1997 nog dertien soorten Europese vogels te koop aangeboden, in 2006 waren dat er 126. De vraag naar dieren is zo groot dat de verkochte aantallen onmogelijk gekweekt kunnen worden. Wilde vogels worden gevangen.
Op beurzen, markten en via internet worden op grote schaal inheems zangvogels, roodvogels en uilen te koop aangeboden, waarvan de herkomst vaak dubieus is. Het houden en verhandelen van inheemse vogels is uitsluitend toegestaan als de dieren in gevangenschap gekweekt zijn.
Als bewijs dient zo'n vogel voorzien te zijn van een gesloten pootring. Dat systeem blijkt echter zeer fraudegevoelig, aldus de vogelbescherming. De organisatie zal bij de nieuwe minister voor Landbouw, Gerda Verburg, aandringen op maatregelen.
Het is niet normaal dat er wilde vogels gevangen worden om vervolgens te verkopen. Er moet veel beter op toegezien worden. Zo’n gesloten pootring als bewijs, is inderdaad niet echt zinvol. Ik denk dat je daar vrij gemakkelijk aan kunt komen. De minister van Landbouw had hier al veel eerder maatregelen voor moeten nemen. Wanneer er totaal geen controle is over de verkoop van in het wild gevangen vogels, en dit blijkt naar mijn idee uit dit artikel, blijft het aantal aangeboden vogels natuurlijk steeds meer stijgen. Het lijkt me een optie om boetes te gaan geven wanneer er wilde vogels gevangen/verkocht worden. Hoe denken jullie deze verkoop te kunnen verminderen?
Gamma Holding in Helmond heeft een matrasstof gemaakt die muggen verjaagt. In de stof zit een extract van eucalyptus-olie dat minstens tien jaar werkt.
De muggenwerende geur zit verpakt in miljoenen micro-capsules. Die capsules worden gedoseerd kapot gedrukt als iemand op de matras gaat liggen of zich omdraait. De speciale matrassen zijn behalve voor Europese slaapkamers ook bedoeld voor tropische gebieden waar muggen malaria verspreiden.
Ik vind het op zich een goed idee. Uit het artikel blijkt natuurlijk niet of de matrassen ook werkelijk goed werken. Als dit het geval is, is het wel handig. In de Europese landen is het niet echt noodzakelijk. We hebben hier niet overdreven last van muggen en de meeste mensen gebruiken bv. muggenstiften of klamboes. Ik vind het idee om deze matrassen ook te gebruiken in tropische gebieden een stuk noodzakelijker. Als de matrassen echt werken zou het aantal malaria verspreidingen misschien wel verminderd kunnen worden. Het is natuurlijk wel zo dat niet alle delen van de bevolking in de tropische gebieden de matrassen (wanneer deze duur zijn) kunnen betalen. Het is dan misschien een goed idee om deze matrassen, wanneer men er van verzekert is dat ze werken, gratis te verstrekken onder de armere bevolking van de tropische landen waar zich veel malariaverspreiding voor doet.
De markt voor gratis dagbladen is nog niet verzadigd. Als er nog een nieuw gratis dagblad verschijnt, zou meer dan de helft van de dagbladlezers deze willen lezen.
Dat blijkt uit Onderstroom, barometeronderzoek van mediabureau Stroom, uitgevoerd door onderzoeksbureau De Vos en Jansen onder 875 dagbladlezers van 18 jaar en ouder.
Ruim eenderde van de Nederlanders leest voornamelijk een gratis dagblad. De helft van de ondervraagden leest regelmatig Sp!ts en Metro, 10 procent leest De Pers. Bijna 90 procent beoordeelt de kwaliteit van Metro en Sp!ts als voldoende tot zeer goed. Een op de tien ondervraagde lezers noemt de kwaliteit zelfs erg goed. De Pers krijgt bijna dezelfde beoordeling.
Bijna eenderde van de lezers van gratis dagbladen heeft De Pers inmiddels in handen gehad. De ene helft leest het blad liever dan Metro of Sp!ts, terwijl de andere helft De Pers juist niet uitnodigend vindt om te lezen.
Metro, Sp!ts en De Pers moeten hoe dan ook wel gratis verkrijgbaar blijven. Op het moment dat de titels geld zouden kosten, zou 68 procent van de respondenten uit het onderzoek van Stroom namelijk afhaken.
Ik hoor inderdaad dat veel mensen deze bladen lezen. Veel mensen zijn er zeer over te spreken, dus het klinkt misschien raar dat maar liefst 68 procent van de respondenten zou afhaken wanneer de titels geld zouden gaan kosten. Toch kan ik goed begrijpen waarom dit zo is. Veel mensen zijn thuis ook al lid van bijvoorbeeld ‘BNdeStem’, ‘De Telegraaf’ of het ‘Brabants Dagblad’. Ze vinden het wel leuk om daarnaast die andere dagbladen zoals Sp!ts, Metro en De Pers te lezen. Wanneer deze dagbladen geld gaan kosten, zou men dus eigenlijk voor 2 bladen moet gaan betalen. De meeste mensen zullen er voor kiezen om bij hun ‘oude’ vertrouwde krant te blijven. Deze kranten worden ook eerder gezien als kwaliteitskranten, mensen weten wat ze er aan hebben. Metro, Sp!ts en De Pers zijn nog tamelijk nieuw en men zou deze dan eerder laten vervallen, dit komt naar mijn idee ook door het feit dat men kan denken dat ze inhoudelijk van mindere kwaliteit zijn. Ik denk dus dat veel mensen als het er op aan komt deze gratis dagbladen zomaar ‘voor erbij’ lezen.
Een groot aantal stoommaaltijden bevat onvoldoende energie voor een hoofdmaaltijd. Dat constateert de Consumentenbond op grond van een onderzoek van 25 stoommaaltijden.
Een aantal maaltijden blijkt te weinig groente of juist te veel verzadigd vet of zout te bevatten. Zestien maaltijden leveren te weinig calorieën.Twee stoommaaltijden met zalmfilet van Albert Heijn bevatten meer ongezonde vetten dan is vastgelegd in het keurmerk 'Gezonde Keuze klavertje'. De supermarkt heeft het keurmerk geïntroduceerd in samenwerking met het Voedingscentrum.Volgens Albert Heijn heeft de Consumentenbond slechts één exemplaar van elke stoommaaltijd getest. "De stoommaaltijden worden, met uitzondering van de saus, handmatig samengesteld. In het ene bakje kan een groter stukje zalm zitten of een kleiner stukje brocolli", aldus een woordvoerster van de supermarktketen.De Consumentenbond weerspreekt dit en zegt wel degelijk op wetenschappelijke wijze de inhoud van de maaltijden te hebben onderzocht. "We hebben van elke maaltijd drie exemplaren samengevoegd tot een zogenaamd mengmonster", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.
Ik vind in ieder geval dat het belangrijk is dat wanneer dit gezegd is, alle stoommaaltijden ook werkelijk voldoende energie moeten bevatten voor een hoofdmaaltijd. Het is namelijk zo dat een groot aantal mensen dat deze maaltijden koopt ervan overtuigd is dat dit gewoon een ‘vrij gezonde’ maaltijd is. Wanneer dit niet het geval is, vind ik dat ze deze producten geen keurmerk mogen geven. Het lijkt me verstandig om de stoommaaltijden van bijvoorbeeld de Albert Heijn nog een keer te laten testen. Men blijft elkaar anders tegenspreken, en zo weet men nog niet waar men aan toe is met de maaltijden. Het is natuurlijk goed voor de verkoop wanneer de maaltijden een goede naam krijgen, en een keurmerk hebben maar dit mag niet ten onrechte gebruikt worden. Er moet eerst een goed onderzoek plaatsvinden waarin het voor alle partijen duidelijk is. Pas hierna kan er een oordeel worden gegeven over de kwaliteit van de maaltijden.
Huishoudens met een gemiddeld energiegebruik betalen in januari 2007 4,8 procent meer voor energie dan in december 2006. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde
Het CBS becijferde dat de energierekening per huishouden ruim 85 euro hoger uitvalt. Dat komt vooral omdat de leveringskosten voor aardgas en elektriciteit fors zijn gestegen. Voor de levering van elektriciteit wordt 18,5 procent meer gerekend, voor aardgas betaalt een gemiddeld huishouden 10,6 procent meer.
'Hoewel het misschien negatief voor ons is, is het wel een goede maatregel tegen het enorme energieverbruik en de niet duurzame voorraden energie. Ik ben erg benieuwd of mensen nu door de hogere kosten minder energie gaan verbruiken. Ik denk zelf wel dat de mensen het zuiniger aan gaan doen, ze moeten er wel meer op gaan letten willen ze geen schrikbarende energierekening, 85 euro meer is niet niets'.
http://http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2007/02/hogere_energierekening_huishou.html#more

Goed jaar voor Heineken
Bierbrouwer Heineken heeft een goed jaar achter de rug. In alle markten groeide het bedrijf met als resultaat een 9,6 procent hogere omzet tot 11,83 miljard euro.
Het bedrijfsresultaat klom 42,7 procent tot 1,83 miljard euro waar analisten hadden gerekend op 1,6 miljard. De nettowinst klom dankzij een buitengewone bate van 291 miljoen euro tot 1,2 miljard euro.
"Dit was een sterk jaar voor Heineken", aldus bestuursvoorzitter Jean-Francois van Boxmeer in een schriftelijke verklaring. "De sterke groei van het Heineken merk in alle regio's staat als altijd centraal. De groei wordt gedreven door de introductie van Heineken light. De prestaties van het merk in 2006 laten de immense waarde zien, waarmee we ons blijven onderscheiden van al onze concurrenten."
'Het is duidelijk dat Heineken een belangrijke positie heeft weten te verwerven op de markt. Het heeft een bekende naam, wanneer men het over Heineken heeft weet men dat het goed bier is. Ook is de introductie van Heineken light erg goed geweest. Heineken heeft gekeken naar de wensen van de consumenten. Consumenten willen afvallen en bier blijven drinken. Heinken heeft deze wens vervolgens waar gemaakt. Zoals ook al gezegd wordt: Heineken zorgt ervoor dat het merk altijd anders zal zijn dan dat van de concurrenten. Door anders en beter te blijven kopen mensen het bier. Dit zal ervoor blijven zorgen dat het goed gaat met Heinken en dit zal leiden tot positieve dingen zoals: hogere omzet, meer werkgelegenheid, en geld voor verdere vernieuwingen om zo in trek te blijven bij de consument'.
http://http://www.nu.nl/news/983828/32/Goed_jaar_voor_Heineken.html
Friday, February 23, 2007

per post: 1 punt voor de post, 2 punten voor een bericht in eigen bewoording, 5 punten voor een juiste koppeling met theorie. totaal 25 punten
per comment: 1 punt voor het comment, 2 punten voor een eigen mening, 5 punten voor een juiste koppeling met theorie. totaal 25 punten
20 punten voor de bijdrage aan het weblog (aantal posts minimaal of meer)
20 punten voor het schrijven van een reflectie op de opdracht (1 a4, 12 cpi times new roman.
10 punten cadeau.
Tot zondag 4 maart 24.00 uur kunnen alle bijdragen worden bijgewerkt en afgerond.
Wednesday, February 21, 2007
Lego ziet na grote verliezen de omzet eindelijk weer stijgen.
Lego besloot daarom vier van zijn pretparken te verkopen, duizenden banen werden geschrapt en de productie werd overgeplaatst naar Oost-Europa om kosten te besparen.
Deze maatregelen hebben een aantal positieve en een aantal negatieve effecten gehad... een van de positieve effecten was dat Lego de omzet zag stijgen met ruim 11%.
Ook de nettowinst zag men flink stijgen want deze is in 2006 bijna verdrievoudigd tot 1,4 miljard kroon. deze winst was in het jaar daarvoor nog 505 miljoen kroon.
Maar zoals ik al zei, zijn er ook negatieve gevolgen van de genomen maatregelen.
Doordat Lego besloot over te gaan tot het schrappen van banen raakte duizenden mensen werkloos. Deze werkloosheid wordt ook wel kwantitatieve structuurwerkloosheid genoemd. In dit geval heeft het waarschijnlijk twee hoofdoorzaken:
- Er zijn mensen werkloos geraakt, omdat Lego besloot de productie over te plaatsen naar Oost-Europa i.v.m. de lagere productiekosten. Deze mensen konden niet mee en werden dus genoodzaakt een andere baan te zoeken. Of ze werden doelbewust ontslagen omdat niet alleen de productiekosten, maar ook de loonkosten lager liggen in Oost-Europa.
- De winsten van het speelgoedbedrijf waren flink ingezakt dus moest de directie gaan korten op de loonkosten en dus op de werknemers. Het ontslaan van 'onnodige' mensen heeft ertoe geleid dat Lego meer geld over hield om reserves op te bouwen.
Saturday, February 17, 2007
Een Pakistaanse vader heeft zijn tienjarige dochter verkocht voor bijna 400 euro. De man wilde met het bedrag de rekening betalen van een operatie aan zijn oog, aldus de politie in de zuidelijke provincie Sindh vrijdag. Het meisje werd verkocht aan een kennis van de vader in het dorp, niet ver van Karachi.
De man kan volgens juristen een celstraf krijgen van hooguit een jaar wegens overtreding van de wet tegen kindermishandeling. Het verkopen van dochters komt vaker voor in afgelegen regio's van Pakistan, waar stammen en vooral stamoudsten de dienst uitmaken.
Met de verkoop van meisjes worden ruzies beslecht of schulden afgelost.
'Ik vind het echt verschrikkelijk dat dit gebeurd. Het is raar om te zien hoe mensen op die manier aan hun geld komen om bijvoorbeeld schulden te betalen. Je kan het je eigenlijk bijna niet voorstellen. Ik vind het wel erg dat de armoede daar zo erg is dat ze deze radicale beslissingen moeten nemen. Bij ons werken de mensen voor het geld, ze denken er niet aan om hun eigen kind te verkopen.
Friday, February 16, 2007

’Voedsel wordt veel duurder’
De sterk groeiende wereldbevolking leidt onvermijdelijk tot grondstofschaarste. Consumeren op westers niveau is daarom op termijn onhoudbaar.
Dat voorspelt bestuursvoorzitter Wout Dekker van Nutreco, een grote fabrikant van vee- en visvoer. „Van alle baby’s die ooit geboren zijn, is op dit moment nog de helft in leven. Nu telt de wereld nog 6,5 miljard mensen, aan het eind van de eeuw zijn dat er 12 miljard: twee miljard in de westerse wereld, tien miljard in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.” Alleen al om 6,5 miljard mensen op westers niveau te laten consumeren, zijn er drie aardbollen nodig voor alle benodigde voedsel en energie, onderstreept Dekker.
Dankzij de economische groei en de bevolkingsexpansie zal een ’enorme vraag’ naar dierlijk eiwit uit vis en vlees ontstaan. „Voor Nutreco komen er dus enorme kansen aan. Zonder technologische doorbraken is het onmogelijk de wereldbevolking in de toekomst van voeding te voorzien”, meent de topman van de vee- en visvoerfabrikant.
De prijs van sommige grondstoffen (maïs, soja, vismeel en -olie) is de laatste jaren al flink gestegen, de trend is dat dat gaat gelden voor alle grondstoffen. Dekker: „Ik denk dus dat de westerse consument zijn consumptie moet aanpassen. Het deel van het inkomen dat hij aan voeding (vlees en vis) besteedt, zal zeker toenemen.” Dat is een breuk met het verleden, waarin de consument juist steeds minder aan voeding uitgaf.

De 1200 vrijwillige buurtbuschauffeurs van Arriva in Noordoost-Brabant en Veolia in West-Brabant hebben donderdagochtend het werk neergelegd. Ze protesteren tegen de bezuinigingen van de busbedrijven. Hoe lang de staking duurt, kan Jan Kuppens, voorzitter van de chauffeurs, niet zeggen.
Hoeveel reizigers gedupeerd zijn, is onduidelijk. De vaste klanten, voornamelijk ouderen en scholieren, zijn woensdag al gewaarschuwd dat ze vandaag alternatief vervoer moeten zoeken.
De chauffeurs zijn boos omdat sinds het begin van dit jaar wordt gekort op de onkostenvergoeding en extraatjes, zoals het kerstpakket.
Verkeersgedeputeerde Eric Janse de Jonge hekelt de houding van de stakers. Hij vindt de actie voorbarig, omdat eerst nog moet blijken of het huidige budget te krap is. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan passen de busbedrijven volgens hem de tekorten aan het einde van het jaar bij.
Ik vind het persoonlijk wel een gedoe al die stakingen. Elke keer als ik post wil maken, kom ik iets tegen over de brabantse buschauffeurs. Ik vind dat de buschauffeurs wel gelijk hebben, ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Aan de andere kant is het nu eenmaal zo dat de busbedrijven moeten bezuinigen en daar zullen wel goede redenen voor zijn en daarom schieten extraatjes zoals een kerstpakket er een beetje bij in. Ik denk ook dat de chauffeurs bang zijn hun baan te verliezen en ik denk dat de stakingen van hen erop uit zijn om te zorgen dat ze duidelijkheid krijgen. Wat vinden jullie dat er moet gebeuren?

6 op 10 winkeliers verdienen aan Valentijn
Vooral bloemisten en parfumverkopers worden beter van Valentijn.Bijna zes op de tien winkeliers heeft de afgelopen vijf jaar een toename genoteerd van de verkoop naar aanleiding van Valentijn. Gemiddeld doen ze het vijf procent beter dan in 2002. De omzet van bloemisten en parfumzaken steeg met tien procent, blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 350 winkeliers.
Meer dan tachtig procent van de bevraagde winkeliers verkoopt specifieke valentijnproducten. Meer dan zeventig procent kleedt zijn etalage of interieur speciaal in.
Ik denk hoe langer Valentijn blijft bestaan, hoe meer mensen er aan mee gaan doen en hoe meer winkeliers aan valentijn gaan verdienen. Ik denk dat de populariteit van het feest steeds groter wordt. Wanneer de economie verbeterd in Nederland zullen ook meer mensen toegeven aan deze extra uitgaven.
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_377760.html
Wednesday, February 14, 2007
Peepshow in laag tarief
Een peepshow is een toneelvoorstelling, althans volgens een arrest van een gerechtshof. Foto Evert Elzinga In hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat de peepshow een toneelvoorstelling is en daarom in het lage BTW-tarief valt. Dat er niet gezongen wordt maakt niets uit, aldus het hof.
Groei in nederland valt mee
Sunday, February 11, 2007
Zuid-Frans stadje wil IKEA niet toelaten
Mijn mening hierover is het volgende:
Ik vind het van de ene kant wel terecht dat omwonende tegen de komst Ikea hebben geprotesteerd, want als Ikea zich daar zou vestigen zou dat inderdaad kunnen leiden tot omzetverlies voor anderen meubelfabrikanten. Ikea is natuurlijk nog steeds een van de grootste en goedkoopste meubelmerken ter wereld dus als het zich ergens vestigt kun je ervan uitgaan dat andere meubelzaken klanten kwijt raken.
Omzetverlies van dergelijke winkels kan leiden tot faillisement. en dat kan dan weer leiden tot toenemende werkloosheid.
Over werkloosheid gesproken, als Ikea zich zou vestigen in Mougins zouden er ook weer een hoop arbeidsplaatsen bijkomen, dat er voor zorgt dat werkloosheid afneemt of gelijk blijft in geval van faillissement van anderen meubelzaken.
Hoe denken jullie erover?
Wednesday, February 7, 2007
ANP
DE MEERN -
De nieuwe milieuheffing op vliegtickets betekent in de praktijk dat vakantiegangers ongeveer 24 euro extra moeten betalen voor hun ticket. Die berekening heeft de ANVR dinsdag bekendgemaakt.
De belangenorganisatie van reisondernemingen is woedend over de maatregel, die is opgenomen in het conceptregeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie. Volgens de ANVR gaat het om een ordinaire belastingmaatregel, die niet leidt tot vermindering van uitstoot van broeikasgassen.
‘Door ongericht alle tickets te belasten, waarmee het kabinet een opbrengst verwacht te genereren van circa 350 miljoen euro, worden vliegtuigmaatschappijen in het geheel niet gestimuleerd te investeren in zuiniger en schonere vliegtuigen’, aldus de ANVR.
Ik denk eerlijk gezegd dat ze er niet erg veel mee zullen bereiken. De vakantiegangers gaan in ieder geval niet minder op reis, door deze stijging van 24 euro. 350 miljoen euro is natuurlijk wel veel geld, en als men zou willen zou er meer geïnvesteerd kunnen worden in zuinigere en schonere vliegtuigen. Maar zolang hier niet op toegezien wordt, denk ik dat de vliegtuigmaatschappijen het geld eerder voor andere doeleinden zullen gebruiken.
Het nieuwe kabinet neemt diverse maatregelen om de hoogste inkomens aan te pakken. PvdA-leider Wouter Bos heeft dat woensdag gezegd bij de presentatie van het regeerakkoord.
Hij noemde het plan om rijkere ouderen te laten meebetalen aan de AOW, het inkomensafhankelijk maken van een belastingvoordeel voor werkenden en het terugdringen van de 'goudenhanddrukkencultuur' in de publieke en semi-publieke sector.
In de verkiezingscampagne verweet Bos CDA-leider Jan Peter Balkenende nog dat die de afgelopen regeerperiode de topinkomens ongemoeid heeft gelaten.
'Ik denk dat het heel goed is dat de hoogste inkomen worden aangepakt. Ik denk dat er dan een beter evenwichtonstaat als het gaat om de inkomenversdeling.
Wat vinden jullie ervan dat de hoogste inkomens aangepakt worden?'

‘De markt groeit niet meer zo hard’, aldus Kees Verbeek, bankier bij Rabobank dinsdag tijdens de presentatie van de studie. ‘Een van de oorzaken is de afnemende bevolkingsgroei. Bovendien geven mensen steeds minder uit aan voedingsmiddelen. Daardoor komen de verkopen onder druk te staan. Het zijn vooral de supermarkten in het middensegment die ermee te maken krijgen. Aan de andere kant komen er hele grote supermarkten bij. Nu zijn er in Nederland ongeveer honderd van. Dat aantal groeit naar 250 in het jaar 2015.’
'Ik denk dat dit best een goed idee is. Maar ik ben bang dat er zo minder werkgelegenheid ontstaat en dan vooral onder de jongeren van ons. Heel veel mensen van mijn leeftijd werken namelijk in een lokale supermarkt. In dit bericht wordt verteld dat juist die supermarkten verdwijnen. Ik denk dat wel vervelend is voor die jongeren maar ik denk dat het verder wel goed is omdat de verkopen zo onder druk komen te staan.
Wednesday, January 31, 2007

Het Kopenhaagse bedrijfje Spacerocket van Beks zoon werkte in 2001 voor Chupa Chups in Barcelona. Inmiddels is Chupa Chups overgenomen door Van Melle. Bek jr. ontwikkelde een nieuw speeltje voor bij de lolly’s. Volgens Bek sr. kreeg Chupa Chups financiële moeilijkheden en in de herfst van 2002 werd de deal afgeblazen. Spacerocket had 140.000 euro in de ontwikkeling van het speeltje gestopt en stuurde de rekening. Chupa Chups betaalde dat bedrag niet en liet Bek junior weten dat hij naar de rechtbank kon gaan.Heel wat jaren en rechtszaken later staat vader Bek voor de Van Mellefabriek. Hij gaat niet naar binnen maar staat er gewoon, in de kou, met een warme muts op. Hij maakt zich niet kwaad maar op de pamfletten die op zijn rode bus zijn geplakt, staat duidelijk wat hij vindt: Perfetti Van Melle, nu eigenaar van Chupa Cups, moet de 140.000 euro betalen. Volgens De Waard bleek het speeltje van Bek jr. commercieel niet haalbaar en is de deal daarom afgeketst. „Voor zover ik weet, is er toen geen contract getekend. We hebben geen concreet bewijs dat hij in zijn recht staat. We gaan niet zomaar een rekening betalen.“ Bek bivakkeerde al eerder bij Chupa Chups in Barcelona en bij de zoetwarenbeurs in Keulen. De Waard: „Hij is met een kruistocht bezig en dat werkt niet in zijn voordeel. Het is hinderlijk dat hij ons blijft volgen.“ Bek weet niet hoe lang hij nog in Nederland blijft, maar zijn kruistocht gaat door tot hij het geld heeft. „Chupa Chups heeft mijn zoon kapot gemaakt.“
Ik vind het niet kunnen dat je iemand veel geld in een opdracht laat steken en deze daarna af te blazen. Het Kopenhaagse bedrijfje Spacerocket heeft volgens mij recht op de 140.000 euro. Het probleem is alleen wel dat Chupa Chups is overgenomen door Van Melle en nu dus een andere eigenaar heeft. Ook wordt er gezegd dat er geen contract getekend is. Naar mijn idee lijkt het me het beste als de toenmalige eigenaar van Chupa Chups, Perfettie Van Melle en het bedrijfje Spacerocket met elkaar gaan praten (in hoeverre dit mogelijk is) en er voor zorgen dat ze tot een besluit komen waarmee iedereen tevreden is. Hoe denken jullie dat dit het beste opgelost kan worden?

Winkelpersoneel graait minder
LEIDSCHENDAM - Winkelpersoneel heeft vorig jaar veel minder van de baas gestolen dan in voorgaande jaren.
Er werd voor 170 miljoen euro uit kassa's, schappen en magazijnen weggerist. Een daling van tien procent ten opzichte van de 190 miljoen euro in 2005.
De detailhandel schrijft de daling volledig toe aan het ‘waarschuwingsregister’ dat in de zomer van 2005 is ingevoerd. Op deze zwarte lijst staan medewerkers die ooit een greep in de kassa deden of op een andere manier de zaak belazerden.
Het probleem van stelende medewerkers is niettemin nog altijd gigantisch. Zo’n 4000 à 5000 mensen zijn verantwoordelijk voor de 170 miljoen euro schade. Ter vergelijking: met winkeldiefstal door klanten is jaarlijks een bedrag gemoeid van 280 miljoen euro.
Verreweg het grootste deel van het leed wordt berokkend door werknemers die een graai in de kassa doen, laat de stichting FAD weten. ,,Daarna volgt diefstal van goederen. Meestal in de non-food sector.’’ Denk daarbij bijvoorbeeld aan elektronica en kleding.
De diefstal kent vele varianten. Zo zijn er medewerkers die vrienden en kennissen stiekem wat meegeven. ‘Sweethearten’ heet dat in jargon. ,,Een vriendje betaalt twee scheermesjes, maar neemt er tien mee,’’ zegt een woordvoerder van de stichting. ,,In opkomst is ook de retourfraude. Daarbij slaan caissières een ‘retour’ aan. Dat betekent dat er iets wordt geruild. In werkelijkheid komt er niets terug en steekt de medewerker het geld in eigen zak.’’
'Ik vond het erg schokkend dat er zoveel gestolen wordt.Ik had er geen idee van dat er aan miljoenen euro's gestolen werd. Het is wel een goede vooruitgang dat er nu 10 procent minder wordt gestolen, maar aan de andere kant is dat ook nog steeds enorm veel. Weten jullie misschien nog oplossingen voor een daling van het graaiende winkelpersoneel?'
Tuesday, January 30, 2007
Oprecht of misleidend ?
Christopher Davis de campagneleider voor The Body Shop hoopt dat er minstends 100 000 eau de toiletjes over de toonbanken zullen vliegen. Dat wil hij bereiken door middel van reclame spotjes op MTV. De uitzendtijd die ze gebruiken krijgen ze overigens geheel gratis aangeboden van de jongeren muziek zender.
Mtv-directeur Maurice Hols spreekt van 'een van de grootste fundraising-acties die ooit door twee grote merken is opgezet'.
Nu zou je je kunnen afvragen ( zoals ik dat doe) of het niet gewoon de bedoeling van MTV is om hun imago te verbeteren en zichzelf naar voren te schuiven als 'voorbeeld zender voor jongeren' of dat ze zich werkelijk interesseren voor hiv/aids slachtoffers...
Wat denken jullie?
Bron: http://www.ad.nl/economie
Thursday, January 25, 2007
Donderdag 25 januari 2007 - DEN HAAG – Het broeikaseffect staat hoger dan ooit op de internationale politieke agenda’s. Maar hoe groen is het Nederlandse bedrijfsleven?

Uitleg:Veel Nederlandse bedrijven zeggen iets te willen doen, maar gebeurd er ook echt iets? Je ziet wel een groot verschil met de jaren 80 en jaren 90. Maar er moet naar mijn mening en naar de mening van vele anderen nog ontzettend veel gedaan worden. De Europese Commissie wil dat de CO² uitstoot in heel Europa fors omlaag gaat. Want het gaat natuurlijk niet alleen om Nederland. In 2020 moet ze twintig procent lager zijn dan in 1990.
De huizen moeten energiezuiniger gebouwd worden en de op dieselrijdende vrachtwagens hoeven niet ongeladen rond te rijden. De energiebedrijven doen ook nog te weinig aan het broeikaseffect. Ik denk dat juist zij een serieuze bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de CO² uitstoot. Er zijn namelijk nog volop mogelijkheden met warmtekrachtinstallaties en duurzame energie.
Het is niet zo dat de bedrijven niets doen. Zo maakt Unilever bekend hoeveel CO² de verschillende bedrijfsactiviteiten uitstoten en stelt men doelen om dat terug te dringen.
Milieuvriendelijk gedrag is natuurlijk wel duurder, dit is ook een van de redenen waarom alles te langzaam gaat. Men wil namelijk alles vaak zo goedkoop mogelijk. Ik denk dat de financiële sector ook een belangrijk doelwit kan zijn voor de milieudefensie. Banken investeren namelijk in vervuilers zoals luchtvaar en energie. Ik heb gelezen dat Fortis sowieso wil overstappen op een CO2 neutrale bank. Alle ingekochte energie zal dan voortaan groen zijn, en de resterende CO2 uitstoot wordt dan gecompenseerd, door bijvoorbeeld meer te investeren in duurzame energie. Het zou goed zijn als alle banken hier uiteindelijk aan mee gaan werken. Naar mijn idee zou het het beste zou zijn dat banken eisen gaan stellen aan de CO2 uitstoot van projecten die zij financieren.
Wednesday, January 24, 2007
Gaan we voor de carriere of voor de kinderen... of allebei?

Veel vrouwen denken echter nog steeds dat zij moeten kiezen tussen carriere maken en kinderen nemen, maar werkgevers gaan steeds meer over op flexibilisering van de werktijden om zo meer vrouwen te verleiden om weer te gaan werken.
Nu werken vrouweninm veel gevallen in kleine deeltijd banen en vaak passen zij hun werkuren aan op de schooltijden van hun kinderen, maar een stevige baan vereist toch iemand die tijdens kantooruren altijd aanwezig is en niet halverwege de dag naar huis moet om haar kinderen op te halen.
Ik denk dat je met flexibilisering van de werktijden inderdaad een hoop kunt bereiken. Vrouwen zullen toch eerder een baan zoeken als zij de garantie krijgen dat ze ook voor hun kinderen kunnen zorgen. Verder denk ik ook dat zij niet perse een baan buiten het huis hoeven te zoeken, want er zijn tegenwoordig ook genoeg bedrijven/ondernemingen die onder andere thuiswerken als optie aanbieden. Op deze manier kun je (denk ik) -zoals Anne-Chris voor mij gepost heeft- de vergrijzing enigzins opvangen.
Wat denken jullie?
Bron: http://www.trouw.nl/hetnieuws/economie

ANP
DEN HAAG - De politie krijgt na 2010 te maken met een grotere uitstroom van personeel door de vergrijzing. De vervanging van deze ervaren medewerkers zal een extra investering vergen van 70 tot 80 miljoen euro. In dat bedrag zitten ook de kosten verwerkt die moeten worden gemaakt omdat het politiewerk steeds complexer wordt.
Dat heeft minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie, die momenteel werken aan een nieuw kabinet, op de hoogte van die extra kosten door vergrijzing.
Remkes herhaalde woensdag bij de behandeling van de begroting van zijn ministerie de belofte dat in 2010 de politie 4000 agenten extra telt. ‘Ik heb dat steeds toegezegd en ik heb daar de afgelopen jaren ook nadrukkelijk op gestuurd. In de cijfers is dit nu ook terug te zien.’
De minister stelde dat de politiesterkte sinds halverwege vorig jaar weer stijgt, na enkele jaren van dalingen. Tevens hebben zich voor het opleidingsjaar 2007 bij de Politieacademie vijfhonderd aspirant-agenten meer aangemeld dan in de voorgaande jaren.
Remkes deed deze uitspraken om de zorgen weg te nemen die het CDA en de PvdA hadden geuit. Beide partijen vroegen zich af of de minister zijn belofte van meer blauw op straat wel kan nakomen.
' Ik denk wel dat dit een groot probleem is. Politiewerk is erg belangrijk werk maar als de loonkosten van de jonge politieagenten te hoog worden is het erg moeilijk die te dekken. En daar komt dan ook nog eens bij dat het werk steeds complexer wordt. Het is moeilijk om voor deze zaak een oplossing te vinden. Ze kunnen maatrgelen nemen zoals het verlagen van de AOW. Meer mensen zullen dan langer door willen blijven werken.Aan de andere kant is dit dan ook weer geen oplossing want dan werkgelegenheid zal dan fors dalen onder de jongere mensen. Ik vind dit erg moeilijk en ik hoop niet dat het zich in meer sectoren gaat voordoen want dan zal het een nog groter probleem zijn. Wat denken jullie wat een goede oplossing kan zijn?'
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article390897.ece/Opvang_vergrijzing_bij_politie_kost_70_miljoen_extra